Powrót do: Japan style

Swojski pasztet domowy zdrowy i smaczny


Pasztety to jedna z najnowszych kategorii produktowych w sklepie internetowym Zagrody Szlędaki. Nasi klienci znajdą w niej najwyższej jakości wyroby mięsne, produkowane w zgodzie z tradycyjną, dawną recepturą. Korzystając z szerokiej gamy przypraw charakterystycznych dla kuchni polskiej, oferujemy naszym klientom pyszne pasztety, przypominające te rodem z czasów dzieciństwa, przyrządzanych nie tylko przez pokolenia naszych mam i babć, ale i na dworach królewskich średniowiecznej Polski, a jeszcze wcześniej XIV-wiecznej Francji.

Dobrej jakości pasztet domowy jako element zbilansowanej diety


Pasztet, zarówno ten, kupiony w markecie, dyskoncie lub sklepie mięsnym, jak i ten stworzony w warunkach domowych, stanowić może element zdrowej, zbilansowanej diety. Aby pasztet - jako składnik zrównoważonego sposobu odżywiania się - wpływał korzystnie na nasze zdrowie, jego jakość powinna spełniać pewne normy.

Wysokojakościowy pasztet domowy powinien być bowiem produkowany z najlepszych rodzajów mięs oraz ich podrobów (m.in. wątroby). Wszystkie składniki pasztetu powinny tworzyć rozdrobnioną, jednolitą masę mięsną gotowaną lub pieczoną, którą w kolejnych procesach produkcji łączy się z warzywami (np. cebulą), grzybami i przyprawami (np. pieprzem, imbirem, solą, cząbrem, gałką muszkatołową, zielem angielskim czy majerankiem).

Rodzaje pasztetów


W zależności od składników, z jakich pasztet był przyrządzany, jego struktura, walory smakowe, a przede wszystkim wartości odżywcze mogą znacząco się od siebie różnić. Przykładowo, popularnością, obok klasycznych, mięsnych wyrobów cieszą się pasztety wegetariańskie - przygotowywane głównie z warzyw lub nasion roślin strączkowych (np. z fasoli).

Należy pamiętać, iż pasztety, ogólnie rzecz biorąc, są potrawą bardzo kaloryczną, a ich wartość energetyczną można kształtować, używając poszczególnych rodzajów składników - zwłaszcza mięs. W związku z bezpieczeństwem spożywania pasztetów i ich potencjalnego wpływu na zdrowie (m.in. na poziom dobrego i złego cholesterolu) warto wybierać produkty o naturalnym, prostym składzie, bez wzmacniaczy smaków i dodatków substancji konserwujących.




KOMENTARZE:

Brak komentarzy

Design downloaded from Zeroweb.org: Free website templates, layouts, and tools.